Låna med låg inkomst

Funderar du på om det går att låna med låg inkomst? Eller är det så att du helt saknar inkomst och undrar om det finns möjligheter att kunna ta ett lån? Det går idag bra att kunna låna pengar med låg årsinkomst så väl som utan inkomst. Det hela beror på vem du vänder dig till för att låna pengar. Det handlar oftast dock om att låna låga summor. Lånen som du kan satsa på är sms lån, privatlån, kontokredit och så vidare. Bolån eller större lån är svårare att få om du saknar inkomst eller har en låg årsinkomst.

Det finns en del risker att tänka på när du lånar pengar med låg inkomst. Du bör därför ta en del saker i beaktning.

Vad finns det för risker med att låna pengar utan inkomst?

Skulder är inget du bör dra på dig i onödan. Det är inte att rekommendera att du lånar pengar om du helt saknar inkomst. Ett lån är ju alltid ett lån och det är pengar som du ska betala tillbaka, med ränta. Du bör därför bara låna pengar utan inkomst om du har hamnat i en riktigt akut situation som du inte kan lösa på andra sätt.

Privatlån med låg inkomst

Privatlån har generellt ett krav som säger att du ska ha löpande inkomster. Att låna utan inkomst kan bli svårt, men det kan gå bra att låna trots låg inkomst. Det vanligaste kravet är att du ska ha en deklarerad inkomst på 100 000 kr alternativt 10 000 kr per månad. Dock finns det de som har lägre krav än så.

Du som har en låg inkomst eller saknar inkomst kan få lån ändå, om du tar med en medlåntagare eller har en borgensman. Du kan även ha möjlighet till lån om du tidigare har haft en mycket bra ekonomi. Via den obligatoriska kreditupplysningen kommer långivarna att se ett par deklarerade årsinkomster bakåt i tiden. Det innebär att du som har inkomster för tidigare år kan bli beviljad ett privatlån trots att du inte har någon inkomst under innevarande år.

Sms lån med låg inkomst

För sms lån är det ofta lägre krav. Det brukar bara vara den löpande inkomsten som räknas oavsett om du lånar pengar av de som tar UC eller de som tar Creditsafe. Idag finns det flera långivare som kan bevilja lån trots att du har en mycket liten inkomst. Samma sak är det med att de kan acceptera olika inkomstkällor som inte andra gör. Det gör att du kan ha möjlighet att låna även om du har A-kassa eller studiemedel till exempel. Dessa långivare brukar även acceptera om du har enstaka betalningsanmärkningar.

Andra lån med låg inkomst

Det finns ju rätt många olika lån på marknaden. Större lån, med säkerhet har ofta höga krav. Dels ska du ha någon form av säkerhet, som en bostad, sedan även en stabil ekonomi samt en hög årsinkomst.

Hur du kan göra för att låna pengar med låg årsinkomst

Det finns flera olika alternativ när det kommer till att låna pengar. De olika lånen har olika höga krav med de har generellt sett gemensamma nämnare. Alltså ett par krav som de alla vill att du ska uppnå. Dock kan det vara olika grader eller nivåer som gäller, beroende på typ av lån.

Manuell kreditprövning

Du som vet att du h ar en god betalningsförmåga trots att du saknar inkomst du kan be långivaren att göra det som heter manuell kreditprövning. Många gånger sker den annars automatiskt, vilket kan ge dig avslag direkt på skärmen. Om det görs manuellt så kan de titta på hur just din situation ser ut och det kan göra att du har bättre chanser.

Använd dig av en medsökande

Det kan vara bra att ha med en medsökande, eller medlåntagare eftersom då tittar kreditgivarna inte bara på dina inkomster, utan era gemensamma inkomster. Då baseras beslutet på två olika årsinkomster.

Ansök med sparat kapital

Du som har sparat kapital har större chans att få lån även om du har en låg årsinkomst eller saknar en inkomst. Det eftersom ditt kapital kan användas som säkerhet för lånet och därmed försäkra långivaren att du har en större möjlighet att betala tillbaka lånet.

Ansök med alternativa inkomster

Det kanske är så att du inte har en stadig inkomst, men det betyder ju inte att du helt saknar pengar. Kanske har du ett deltidsjobb eller så jobbar du som frilansare eller egenföretagare. Många gånger så kommer ju inte pengarna på ett regelbundet sätt då, så som det gör om du har ett fast jobb. Du kan då ha chans på att få lån ändå, bara genom att du kan visa upp att du faktiskt har inkomst.

Låna inte i onödan

Innan du tar ett lån och det gäller oavsett vad du har för inkomst, så är det alltid bra att tänka till före du ansöker om det. Alla lån ska som sagt betalas tillbaka. Så länge som du har en ekonomi som ger dig utrymme för ett lån så är det inga problem. Så se till att räkna på det innan du ansöker. Om du helt saknar inkomst kan det bli svårt för dig att betala tillbaka och det kan leda att du får skulder hos Kronofogden.

Få in pengar på andra sätt

Om du får avslag och inte får det lån du söker om så är kanske det känns jobbigt, men det finns sätt att lösa det på ändå. Det genom att få in pengar på andra sätt än att låna. Kolla hemma, kanske du kan sälja saker du inte behöver? Glöm inte heller av att det finns olika bidrag idag att söka. Bland annat finns det bostadsbidrag, barnbidrag, vårdbidrag med mera.

Det kan även vara bra att städa upp din ekonomi och kolla om det finns möjligheter att på något sätt öka upp årsinkomsten.

Chatt med oss