Olika typer av lån online

Lån utan UC

2014-11-14

Låt oss börja med vad UC är. När man i vardagligt språk pratar om UC menar man oftast en kreditupplysning, men det är viktigt att hålla isär begreppen UC och kreditupplysning.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen – ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag som ägs av svenska affärsbanker. Det finns flera kreditupplysningsföretag men UC är en av de mest kända och äldsta i Sverige. 

Exempel på andra kreditupplysningsföretag är Bisnode, Creditsafe, Business Check. Här kan du se hela listan på kreditupplysningsföretag som har tillstånd att bedriva kreditupplysningsverksamhet i Sverige:

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kreditupplysningslagen/gallande-tillstand/ 

Varje gång en person gör en låneansökan eller ansöker om att få köpa något på kredit görs en kreditupplysning. Kreditupplysningen kan hämtas från UC (Upplysningscentralen) eller något annat kreditupplysningsföretag som respektive långivare har avtal med. En så kallad omfrågadkopia skickas hem till den sökande med informationen som kreditupplysningsföretaget har levererat till det företaget där man har ansökt om lån. 

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kreditupplysningslagen/ 

Vad gör ett kreditupplysningsföretag?

Det är kreditupplysningsföretagen som samlar in uppgifter om enskilda personers ekonomiska och personliga förhållanden samt företags ekonomiska förhållanden. Alla personer över 15 år finns registrerade hos de största kreditupplysningsföretagen. Man registrerar bland annat uppgifter om inkomst, om personen äger fastighet och eventuella betalningsanmärkningar. Denna information levereras sen till långivare, hyresvärdar mm.

UC samlar även in information från banker och andra kreditgivare om bland annat antalet sökta, beviljade och utnyttjade krediter mm. Det innebär att en kreditgivare oftast kan se vilka andra lån du har sökt och beviljats, samt när i tiden du sökte ett lån eller handlade på kredit. Alla dessa uppgifter utgör ett beslutsunderlag när en långivare behandlar en ny låneansökan. Har du sökt många lån och handlat mycket på kredit, kan det innebära att din kreditvärdighet försämras. Ska du söka ett större lån, till exempel ett bostads- eller billån, kan det leda till att du nekas lånet eller få sämre villkor i form av högre ränta eftersom du anses vara en kund med sämre kreditvärdighet.

Vill du se vilken information Upplysningscentralen har registrerat om dig? Testa deras tjänst ”Min UC”. Du kan se ditt UC gratis en gång per år. 

https://www.minuc.se/

Tar ViaConto UC?

Nej, ViaConto inhämtar inte kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen) och lämnar inte heller information till UC om personer som har sökt lån hos ViaConto. Följaktligen syns det inte i din kreditupplysning från UC att du har sökt lån hos ViaConto.

Det innebär däremot inte att ViaConto inte tar en kreditupplysning på dig. Enligt Kreditupplysningslagen är alla kreditgivare skyldiga att inhämta information om den sökande i syfte att göra en kreditbedömning. ViaConto hämtar kreditupplysningar från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Dessa kreditupplysningar syns inte hos andra företag som inhämtar kreditinformation om dig. 

Om någon kreditgivare hävdar ett de inte tar en kreditupplysning så rekommenderar vi dig att vara ytterst aktsam. Ett sådant företag bryter mot gällande lag och kan inte bedriva en seriös verksamhet i Sverige. Då finns det även en stor risk att företaget inte tar hänsyn till dina rättigheter som konsument gällande bland annat ångerrätt, informationsplikt om villkor, räntor och avgifter och du kan drabbas av oskäliga krav och avgifter som du inte hade räknat med. 

Läs mer om kreditupplysningar: 

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kreditupplysningslagen/ 

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kreditupplysningslagen/betalningsanmarkningar/ 

http://www.konsumentverket.se/Lagar--regler/Lagar/Konsumentkreditlagen/

Hur fungerar en kreditupplysning

2014-10-30 Det händer att vi får frågor från våra kunder om vi tar en kreditupplysning när man ansöker om lån, samt om vi skickar hem en kopia på kreditupplysningen. Du kan läsa mer om hur en kreditupplysning fungerar här.

Öppettider

Vardagar:8:30 - 17:00