Olika typer av lån online

Låna pengar utan säkerhet

2014-10-30

Att låna pengar utan säkerhet innebär helt enkelt att du tar ett lån där du inte behöver ange någon säkerhet. Lån utan säkerhet kallas även för blancolån. Kortkrediter, konsumtionslån, privatlån, snabblån, mikrolån, sms-lån mm är alla blancolån.

En ”säkerhet” är någonting av ett lika eller högre värde än den lånesumma som du lånar, exempelvis en fastighet eller en bil. Ett lån med säkerhet är vanligtvis mycket billigare, då kreditgivaren kan vara säker på att denne kommer att få pengarna tillbaka genom att ta säkerheten om inte du kan återbetala lånet.

Bostadslån där långivaren har säkerhet i din bostad är mycket billigare jämfört med rena blancolån. Har du dessutom en medsökande eller en borgensman – någon som åtar sig att återbetala ditt lån om inte du själv kan göra det – kan kreditgivaren vara ganska säker på att kreditrisken är mycket liten och erbjuda dig mycket bättre lånevillkor. Vissa långivare kan till och med kräva en medsökande eller en borgensman.

Mikrolån utan säkerhet hos ViaConto

ViaConto erbjuder små korttidslån utan säkerhet. Istället för att kräva en säkerhet gör vi en kreditbedömning för att utvärdera din återbetalningsförmåga. Det gör naturligtvis även andra kreditgivare, men en kreditgivare som ska bevilja ett lån på t ex 200 000 kr måste kunna förutse låntagarens återbetalningsförmåga för flera år framåt i tiden. 

Ett blancolån på flera hundra tusen är inte något som återbetalas på några månader. Därför ställs det väldigt stora krav på en låntagare. Utan fast anställning, hög inkomst och med betalningsanmärkningar är den näst intill omöjligt att beviljas ett lån av den typen.

ViaConto ställer inte lika hårda krav på sina låntagare som banker då vi vet att alla människor inte passar in i en mall med fast anställning och hög, regelbunden inkomst. ViaConto begränsar kreditrisken genom att göra en noggrann kreditkontroll och erbjuda så kallade mikrolån – krediter på max 10000 kr – med en återbetalningstid på 30 dagar. Mikrolån är dyrare än vanligt banklån då långivaren har ingen säkerhet och högre kreditrisk, dvs. risken att låntagaren inte kommer kunna betala tillbaka, samt för att ett mikrolån administreras mycket snabbt. Oftast får låntagaren svar och pengarna redan samma bankdag.

Öppettider

Vardagar:8:30 - 17:00