Lån utan inkomstkrav

Kan man låna utan att ha en inkomst? Finns det låneföretag som beviljar lån utan inkomstkrav? Dessa frågor får vi ibland av personer som inte har någon deklarerad inkomst men vill ansöka om lån. Innan vi svarar ja eller nej på dessa frågor måste vi förklara vad inkomstkravet egentligen innebär.

Kreditbedömning och låntagare

När en långivare gör en kreditbedömning, inhämtar denne en kreditupplysning om kunden som visar kundens deklarerade inkomst för föregående taxeringsår.  Har du ingen deklarerad inkomst från året innan är du så kallad noll-taxerare. Som regel medför det att lånet inte kan beviljas. Nästa fråga är givetvis varför en sökande som inte hade någon inkomst senaste taxeringsåret inte kan beviljas lån trots att personen nu har ett jobb och inkomst.

ViaConto tittar inte bara på den sökandes taxerade inkomst förra året, utan tar hänsyn även till aktuella uppgifter som vi får från kunden. Kan du visa att du har aktuell inkomst kan vi ta hänsyn till det och bevilja ett lån efter sedvanlig kreditprövning.

Seriösa aktörer kräver inkomst

Det finns dock en stor skillnad mellan att beviljas lån trots att du saknar deklarerad inkomst för föregående taxeringsår och att beviljas lån helt utan inkomstkrav. Om det finns något företag som säger att de beviljar lån utan några som helst inkomstkrav så uppmanar vi dig att vara uppmärksam och tänka efter innan du ansöker om lån hos ett sådant företag.

Enligt Konsumetkreditlagen är det olagligt att ge ut krediter till personer som saknar återbetalningsförmåga och personer som saknar inkomst är ett tydligt exempel på sådana personer. Om du får lån från ett företag som inte gör någon kreditprövning finns det risk att du råkar ut för en oseriös långivare och kan drabbas av oskäliga krav och avgifter.

Vad räknas som inkomst?

Som inkomst räknas arbetsinkomster i form an lön, pension, olika bidrag, ersättningar, utbetalningar från Försäkringskassan som föräldrapenning, sjuklön, sjukpension samt kapitalinkomster från sparande och dylikt. Andra lån, som t.ex. lån från CSN räknas inte som inkomst.

Låneföretag tar dessutom hänsyn till vilken typ av inkomst du har. Du kan inte beviljas lån om du får försörjningsstöd (socialbidrag).

Om du vill låna pengar och är orolig att din ansökan inte kommer att godkännas på grund av inkomstkrav kan du hos ViaConto välja att ansöka med en så kallad Instantorinloggning. Du signerar helt enkelt sin ansökan genom att logga in genom din bank och ViaConto får då en sammanställning av dina inkomster direkt från banken. Då kan ViaConto se om du uppfyller inkomstkraven och bevilja lånet trots att du saknar deklarerad inkomst för föregående år.

Grunden är dock alltid densamma: För att beviljas lån måste du kunna betala tillbaka det. 

Chatt med oss