Olika typer av lån online

Låna utan fast inkomst

2014-11-14

Du har hört det förr: ”Du kan få snabblån även om saknar inkomst”. Det menar många skribenter som vill framhäva snabblån som lösningen på alla dina ekonomiska problem, eller tvärtom, för att påvisa hur omdömeslösa och oansvariga snabblåneföretagen är när de beviljar lån till personer utan fast inkomst. 

Låt oss reda ut begreppen kring fast inkomst. 

Vad innebär fast inkomst?

Många tror att endast de med fast anställning har fast inkomst och därmed kan beviljas ett lån. Så var det kanske förut och gäller fortfarande är när du söker banklån för bostadsköp, bilköp eller andra större inköp. Om du däremot bara behöver låna exempelvis 1 000 kr i 20 dagar kan kreditgivaren bevilja lånet även om du inte har fast anställning. 

Det viktiga är att du har inkomst och återbetalningsförmåga på kort och medellångt sikt. Att sakna fast anställning är faktiskt inte detsamma som att stå helt utan inkomst. 

Återbetalningsförmåga viktigare än fast anställning

ViaConto kan ta hänsyn till inkomster som du har för tillfället och kommer att ha den närmaste tiden. On lånet är på 20 eller 30 dagar finns det ingen anledning att kräva att den sökande har fast anställning som det krävs för ett större lån som ska återbetalas under en längre tid.  

Saknar du fast anställning men arbetar extra regelbundet, har vikariat eller projektanställning, eller arbetar vid sidan av studier och liknande och kan visa det på begäran, kan du beviljas lån även om du saknar fast anställning och fast inkomst. 

Vi på ViaConto förstår att dagens arbetsmarknad idag ser annorlunda ut och det är fler och fler som har svårare att få fast anställning. Många väljer dessutom frivilligt att avstå från fast anställning då de föredrar flexibiliteten och friheten med att arbeta i projektform. Även arbetsgivarna föredrar att använda sig av olika visstids- och projektanställningar för att förbli flexibla och snabbt kunna anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden. 

För att vara konkurrenskraftiga behöver arbetsgivarna kunna ställa om snabbt, vilket ofta innebär minskning av fast arbetskraft. De som drabbas är oftast unga människor som har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och få en fast anställning och inkomst. 

Betyder inte att ”alla får låna”

Att man kan få låna pengar utan fast inkomst är inte detsamma som att låneföretagen erbjuder lån till personer utan inkomst. Långivaren kommer fortfarande att göra en kreditprövning och utvärdera din återbetalningsförmåga.

Behöver du låna utan fast inkomst är det viktig att du kan visa att du har återbetalningsförmåga och har ordning på din ekonomi och dina papper. För att förbättra dina chanser vid en kreditbedömning kan du behöva visa upp ditt anställningsavtal, senaste lönebesked eller ditt bankkontoutdrag. Även om du har en oregelbunden inkomst bör du kunna uppskatta din inkomst för de kommande månaderna så att lånegivaren har bättre beslutsunderlag och kan bevilja lånet trots att du saknar fast inkomst.

Lån utan inkomstkrav

2014-11-14 Kan man låna utan att ha en inkomst? Finns det låneföretag som beviljar lån utan inkomstkrav? Dessa frågor får vi ibland av personer som inte har någon deklarerad inkomst men vill ansöka om lån. Innan vi svarar ja eller nej på dessa frågor måste vi förklara vad inkomstkravet egentligen innebär.

Korttidslån utan fast anställning

2014-11-12 Vill du låna pengar men har inte någon fast inkomst för tillfället? 
Dagens arbetsmarkand ser inte längre ut som den gjorde för 10 års sedan. Det har blivit vanligt med projektanställningar, vikariat, behovsanställning och andra tillfälliga arbeten som alla har gemensamt att man inte är fast anställd. Många kombinerar studier med att arbeta extra. Att en bank skulle bevilja ett lån till en person som inte har regelbunden fast inkomst sedan minst ett år tillbaka är oftast otänkbart. 
 

Öppettider

Vardagar:8:30 - 17:00