Olika typer av lån online

Hur fungerar en kreditupplysning

2014-10-30

Det händer att vi får frågor från våra kunder om vi tar en kreditupplysning när man ansöker om lån, samt om vi skickar hem en kopia på kreditupplysningen. Du kan läsa mer om hur en kreditupplysning fungerar här.

Tar ni alltid en kreditupplysning?

Vi tar alltid en kreditupplysning i samband med låneansökan. För återkommande kunder gör vi endast en så kallad uppdatering, vilket innebär att vårt datasystem frågar kreditupplysningsföretaget om det finns några förändringar jämfört med tidigare kreditupplysningen. Om det finns förändringar, inhämtar vi en ny fullständig kreditupplysning och du som kund får en kreditupplysningskopia. Exempel på vad som kan resultera i en ny kreditupplysning kan vara ändring av folkbokföringsadressen, ändring av taxerad inkomst, nya eller avskrivna betalningsanmärkningar och så vidare. 

Skickar ni hem en kreditupplysningskopia?

Kreditupplysningskopian skickas i första hand alltid elektroniskt. Det innebär att du får ett sms eller e-post med information om att någon har tagit en kreditupplysning på dig. För att ta del av informationen måste du logga in på kivra.se

Om du inte loggar in inom 4 dagar, skickas din kreditupplysningskopia hem till dig i pappersform. Därför är det viktigt att du följer instruktioner som du får i din e-post eller sms och loggar in på kivra.se för att ta del av din kreditupplysningskopia.  

Kan alla kreditupplysningskopior skickas digitalt?

Kreditupplysningskopior som tas av ViaConto skickas ut av företaget Kivra. Kivra är en digital brevlåda där du kan ta emot post från företag, organisationer och myndigheter. Det är ett bekvämt och miljövänligt sätt att ta emot information och brev som annars skulle skickas med vanlig post. En förutsättning för att kunna ta emot kreditupplysningen digitalt är att du har en mobiltelefon som är registrerad på dig, eller att du sedan tidigare har aktiverat din digitala brevlåda hos Kivra. Du kan själv på ett enkelt sätt aktivera din digitala brevlåda hos Kivra.se och försäkra dig att du i fortsättningen får din kreditupplysning skickad till dig digitalt (per sms eller e-post). Kivras digitala brevlåda är helt gratis! Läs mer och aktivera din digitala brevlåda på https://www.kivra.se

Lån utan UC

2014-11-14 Låt oss börja med vad UC är. När man i vardagligt språk pratar om UC menar man oftast en kreditupplysning, men det är viktigt att hålla isär begreppen UC och kreditupplysning. 

Öppettider

Vardagar:8:30 - 17:00