Olika typer av lån online

Gratis Lån

2015-02-06

Gratis lån innebär att du lånar pengar avgiftsfritt. Gratis lånet är helt räntefritt och kostnadsfritt. Välj gratis lån om du vill låna pengar förmånligt. För inte så länge sedan kunde den som sökte efter snabblån på nätet få många erbjudanden om gratis lån. Som regel var det första lånet gratis upp till ett visst belopp. Vissa företag erbjöd första lånet gratis upp till maxbeloppet, medan andra hade mer begränsade erbjudanden på exempelvis 500 kr eller 1000 kr. Ett tag erbjöd ett av snabblånebolagen gratis lån till alla och alltid.

Det är lätt att förstå att företag erbjuder gratis första lån till nya kunder – det fungerar som ”lockvara” för att attrahera nya kunder. Många kunder upptäcker då hur smidigt det är att få mindre lån online och återkommer flera gånger. Det innebär att snabblåneföretaget tjänar pengar på lånet nästa gång en ny kund återkommer och tar ett snabblån till fullt pris, dvs. betalar ränta på lånet. Oftast förknippas snabblån med höga avgifter, men kan man låna gratis, så vågar fler testa erbjudanden om snabblån.

Hur gör då företag som erbjuder gratis lån till alla kunder, både nya och gamla? Det var inte så länge sedan man kunde läsa om ett sådant snabblåneföretag i en av Sveriges största kvällstidningar i en så kallar redaktionell annons. Redaktionell annons betyder att annonsen är utförmat som en tidningsartikel.  Den första frågan som uppstår är givetvis hur kan ett företag som ger gratis lån till alla tjäna några pengar och inte går i konkurs? Svaret är enkelt – företaget erbjöd gratis lån i bara 15 dagar. Därefter tillkommer det ränta. De flesta kunder som behöver ett snabblån behöver pengarna i minst 30 dagar, dvs. till nästa lön. Genom att erbjuda gratis lån i 15 dagar får snabblåneföretaget många nya kunder som lockas av det förmånliga erbjudandet, men som därefter väljer att ha lånet längre än 15 dagar och får betala ränta på hela lånet, även om det kanske inte var planen från början.

Gratis lån till alla kunder är förstås väldigt förmånligt om man verkligen vet att man kommer att kunna betala tillbaka lånet inom utsatt tid. Misstänker man att man kanske kommer att behöva låna en längre tid så gäller det att inte lockas av erbjudanden om gratis lån, utan att jämföra flera lånebolag som lånar ut på längre löptider och med låg kostnad.

Tidigare kunde man se många annonser och erbjudanden om gratis snabblån på många så kallade jämförelsesajter och på snabblåneföretagens hemsidor. Nu är dessa erbjudenden borta få de flesta sajter. Anledningen? Konsumetverket som är tillsynsmyndighet för snabblåneföretag har gjort en bedömning att ordet ”gratis” inte får användas vid marknadsföring av lån. Konsumentverket skriver bl.a. ”Näringsidkare ska enligt god kreditgivningssed inte medverka till att konsumenter skuldsätter sig i alltför stor utsträckning. En skuldsättning uppkommer för aktuell produkt (snabblån) oavsett om det tillkommer en kostnad eller inte, men begreppet gratis leder konsumenten till att uppfatta något annat än en skuld. En uppfattning som konsumenten grundar sitt affärsbeslut på. Konsumentverket anser därmed att ett användande av begreppet ”gratis” eller liknande uttryck, såsom kostnadsfritt, i det här sammanhanget får anses direkt vilseledande eftersom produkten måste faktiskt återlämnas.”

Med andra ord, anser Konsumentverket att användandet av ordet gratis i erbjudanden om gratis lån gör att konsumenten inte förstår att lånet måste betalas tillbaka eller att konsumenten inte tänker efter innan man lånar, då ”gratis lån” låter väldigt lockande och förmånligt.

Vi håller med att ordet ”gratis” i vissa fall kan låta lockande för kunder som väljer att ta ett lån fast de egentligen inte borde det. Vi anser däremot inte att kunder inte förstår att ett lån är ett lån, även om det är gratis, och det måste alltid betalas tillbaka. Samtidigt är det bra att snabblåneföretag är tydliga med sina villkor och ordet ”gratis” visar på ett bra sätt att inga andra kostnader tillkommer.  Viaconto och andra seriösa långivare har dock valt att lyssna på Konsumentverkets synpunkter och slutat använda ordet ”gratis” och ”kostnadsfritt” i sin marknadsföring, även om man fortfarande erbjuder första ”prova på” lånet utan ränta och avgifter.

Hur tar du ett snabblån?

2014-11-14 Ett snabblån tar du vanligtvis genom att fylla i en ansökan direkt på låneföretagets hemsida. Syftet med snabblån är just att det ska vara enkelt och snabbt att ansöka och att din ansökan handläggs direkt istället för att först ta omvägar genom posten och eller samlas på hög hos storbanker när du råkat fylla i en pappersblankett fel. När du ansöker om snabblån så är ansökningsformuläret elektronisk och du får meddelande direkt ifall du glömmer fylla i någon uppgift. På så sett undviker du att låneföretaget får en ofullständig ansökan och måste be dig att komplettera din ansökan. Snabbt, smidigt och väldigt felsäkert!

Snabblån utan inkomst

2014-11-14 Saknar du deklarerad inkomst? Oroa dig inte – ViaConto gör alltid en individuella kreditbedömning och kan inhämta information om din nuvarande inkomst och bevilja ett lån även om du saknar deklarerad inkomst.

Låna pengar snabbt

2014-11-14 Varför ska man i vår digitala ålder behöva fylla i en massa pappersblanketter och skicka med vanlig post för att vänta på svar i flera dagar eller flera veckor? Debattörer som argumenterar för att det inte ska vara möjligt att låna pengar snabbt menar att människor ofta ansöker om lån utan att tänka efter. Vår erfarenhet visar tvärtemot att de flesta kunder först inhämtar information om de olika snabblånen och jämför flera olika lån innan de ansöker om ett snabblån. Många kunder besöker olika jämförelsesajter innan de skickar in sin låneansökan. Vår analys visar att kunder som besökt vår hemsida ofta återkommer en eller flera dagar senare för att skicka in sin låneansökan.

Snabblån från ViaConto

2015-11-10 ViaConto har snabbt blivit en populär långivare på den svenska markanden och erbjuder snabblån från 1000-10000 kr. Snabblån kallas även för mikrolån, korttidslån, smslån, privatlån, internetlån eller mobillån. 

Öppettider

Vardagar:8:30 - 17:00